Hakukoneoptimointi markkinoinnissa

Hakukoneoptimoinnin ensimmäinen tavoite on saada uusia asiakkaita yrityksen sivustolle. Se on siis markkinoinnin työkalu, vaikka voikin vaikuttaa melko tekniseltä. Osana hyvin suunniteltua verkkomarkkinointia se ei kuitenkaan pistä silmään, vaan sulautuu erinomaisesti yrityksen sivustokokonaisuuteen.

Mistä hakukoneoptimointi aloitetaan

Kuten viestinnässä yleensäkin, myös markkinoinnissa ensimmäinen tehtävä on tunnistaa viestin vastaanottaja. Määrittely voi olla hyvinkin yksinkertainen, potentiaalinen asiakas on kuka tahansa, joka haluaa ostaa vaikkapa sohvan. Toisaalta, ajatus voidaan myös viedä hyvinkin pitkälle. Asiakas voi olla esimerkiksi kiinnostunut sohvaryhmistä, sohvapöydistä, verhoilupalveluista, nahkasohvista, kangassohvista, vuodesohvista tai lähes mistä tahansa sohviin liittyvistä palveluista ja tuotteista. Jopa uutta televisiota etsivä asiakas voi olla houkuteltavissa sohvakauppaan. Markkinoinnin tutkimuksessa on päästy todella pitkälle vedettyihin johtopäätöksiin esimerkiksi siitä, miten muutokset hygieniatuotteiden valinnassa voivat kertoa asiakkaan olevan raskaana. Mitä paremmin markkinoija tuntee tuotteensa yleisön, sitä paremmin hän voi kohdentaa markkinointiaan. Haluaisiko esimerkiksi monilapsinen perhe suuren kulmasohvan, tai koiranomistaja helppohoitoisen, karvoja hylkivän kankaan sohvaansa?

Hakukoneoptimoinnissa aloitetaan luomalla potentiaaliselle asiakaskunnalle vetoavat hakusanat. Jos myydään sohvia, ensimmäinen hakusana on sohva. Siihen ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Jos ei oma osaaminen riitä, hakukoneoptimointia voi myös tilata palveluna.

Hakukoneoptimointi palveluna

Hyvin verkkomarkkinointia ymmärtävän mainostoimiston tai muun sisällöntuottajan palveluissa hakukoneoptimointi on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Kun sivusto suunnitellaan ja toteutetaan kiinnittämään hakukoneen huomio, sitä ei tarvitse myöhemmin erikseen optimoida. Vanhatkin sivustot saadaan kuitenkin kiinnostavammiksi tekemällä pieniä, mutta kriittisiä muutoksia sisältöön. Usein riittää, kun otsikot ja ingressit suunnitellaan uudestaan, mutta toki leipätekstin uudelleenkirjoituskin on mahdollista.

Hakukoneoptimointia tarjoavat yritykset paitsi etsivät sopivat hakusanat ja laittavat ne oikeisiin kohteisiin, myös huolehtivat verkkosivun arvon nostamisesta luomalla linkkejä sivustoille, joiden sijoitusta hakukoneissa halutaan nostaa. Hakukoneen logiikassa sivusto, jolle osoittaa useampia linkkejä, on myös kuluttajan kannalta mielenkiintoisempi kuin sivusto, johon ei viitata sivuston ulkopuolelta. Tavallaan voidaan sanoa, että menestys poikii menestystä.

Markkinointia suunnitellessa on toki myös syytä muistaa, millaisilta sivuilta haluaa linkkejä sivustolleen. Väärin sijoitettu markkinointilinkki voi herättää asiakkaassa vääränlaisia mielikuvia ja pahimmillaan johtaa siihen, että asiakkuus menetetään. Linkki oikeassa paikassa sen sijaan vahvistaa positiivista kuvaa yrityksestä.